top of page

Dilme İşleminin Açıklaması

Dilme, geniş sarılmış sacları daha dar genişliklere bölmek veya haddelenmiş sacların kenarlarını kesmek için kullanılan dairesel bıçaklı bir sac kesme işlemidir.

 

Dilme işlemi şematik olarak Şekil 1.6'da gösterilmiştir. Dilme bıçakları, ara parçalarla birlikte iki mil üzerine monte edilmiştir. Ara parçalar kesimin genişliğini ve yatay açıklığı belirler. Bazen, örneğin millerin bükülmesini düzeltmek için dikey bir boşluk (üst üste binme, Ek A) da kullanılır. Şeridi bıçaklar arasından çıkarmak ve dilme sırasında şeridi desteklemek için dilme lastikleri kullanılır. Giyotinleme gibi, dilme de kesme ile bükme deformasyonunu birleştirir ve Şekil 1.2'deki A, B, C ve D aşamaları aynı anda yan yana bulunur.

 

Bir dilme hattı bir açıcı, bir kesici ve bir geri sarıcıdan oluşur. Açıcı, kesici ve geri sarıcı ayrı motorlar tarafından kontrol edilir. Açıcı, kesici ve geri sarıcının kontrol edilme şekline bağlı olarak, malzemeyi kesici bıçaklardan geçirmek için farklı modlar ayırt edilebilir (Madachy 1980). Hangi modun seçileceği malzemeye, sac kalınlığına ve dilme sayısına bağlıdır. Bu modlar Şekil 1.7'de gösterilmiştir.

- Düz mod dilme


Bu modda çalıştırılan geri sarıcı, malzemeyi açıcıdan yarıklara doğru çeker. Açıcı ve kesici sadece malzemeyi geri sarıcıya beslemek için sürüldüğünde buna çekerek dilme denir. Sürülen dilme işleminde kesici de işlem sırasında çalıştırılır. Malzemenin hat boyunca hareket ederken sabit bir hızda kalması için motorların senkronize edilmesi gerekir. Sürüklemeli dilme işleminin avantajları, ince levhaların kesilebilmesi ve tüm kalınlıklar için geliştirilmiş kenar kalitesidir.

-Serbest döngü modu dilme


Serbest döngü dilme işleminde, malzemenin kesici ve geri sarıcı arasında serbest bir döngü oluşturmasına izin verilir. İyi sarılmış bobinler üretmek için artık geri sarıcının önünde bir gerdirme cihazına ihtiyaç vardır. Bu yöntem kötü şekilli bobinlerin işlenmesini mümkün kılar.

Şekil kusurları (burkulmalar, bükülmeler ve genişlik boyunca kalınlık değişimi gibi uzunluk varyasyonları) ve gelen bobindeki iç gerilmeler dilme işleminin sonucunu etkiler. Bu nedenle, gelen bobindeki kusurları düzeltmek için dilme hattına bir düzleştirici veya bir temper değirmeni eklenebilir, bu da kesilen şeritlerin daha iyi kalitede olmasını sağlar.

slitting-modes.png

Önceki bölümlerde görüldüğü gibi, kesme işlemlerinin sonucunu etkileyen veya etkilemek için kullanılabilecek birçok parametre vardır. Kesilen sacın kalitesi aşağıdakilerin kombinasyonuna bağlıdır:

Malzeme özellikleri  Sacın şekillendirilebilirliği ve bükülebilirliği kesme işleminde önemli unsurlardır;

Gelen malzeme koşulları Gelen malzemede her zaman bilinmeyen şekil kusurları ve iç gerilmeler, işlem üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir:

Parça Kurulumu En önemli parametreler yatay ve dikey boşluklar, sacın sıkıştırılması, eğim açısı veya kesici çapı, kesme hızı ve bıçakların keskinliğidir. Aşınma nedeniyle keskin bıçaklar körleşerek kötü sonuçlara ve özellikle daha büyük çapaklara yol açacaktır.

Pratikte bıçaklar için doğru ayar çoğunlukla deneyimle birlikte deneme yanılma yoluyla bulunur. Bu durum, “yeni” malzemeler (yüksek mukavemetli çelikler veya alüminyum) veya daha yakın toleranslar söz konusu olduğunda iyi bir ayar bulmak için uzun prosedürlere neden olabilir. Bu nedenle, deneme yanılma süresini kısaltacak, daha iyi kalite ve daha yüksek üretkenlik sağlayacak modellere ihtiyaç duyulmaktadır.

bottom of page